Yabancılar için Seyahat İzin Belgesi Nasıl Alınır?

Yabancılar için Seyahat İzin Belgesi Nasıl Alınır?

Covid-19 tedbirleri kapsamında Türkiye Cumhuriyeti tarafından uygulanmaya başlayan “tam kapanma” uygulaması ile hem Türk vatandaşları hem de Türkiye’de ikamet izniyle bulunan yabancılar için ilçeler ve şehirlerarası seyahatler izne tabi tutulmaya başlanmıştır. Bu nedenle, Türkiye’de toplu taşıma veya kendi aracıyla seyahat etmek isteyen bir yabancı, seyahat edeceği tarihleri kapsayan ve geçerli bir nedeni bulunan izin belgesini almak şartıyla seyahatlerini gerçekleştirebilmektedir.  Yabancılar için Seyahat İzin Belgesi ya da diğer ismiyle Yol Belgesi için e-devlet üzerinden başvuru yapılabilmektedir.

Seyahat İzin Belgesi Nedir?

Dünyada son 1 yılı aşkın süredir küresel olarak etkisini gösteren Covid 19 (Koronavirüs) salgını sebebiyle pek çok ülke farklı karantina ve tedbir uygulamaları yapmaktadır. Son dönemde artış eğilimi gösteren vaka sayılarını azaltmak ve hastanelerde oluşabilecek yoğunluğunun önüne geçmek adına Türkiye’de de farklı tedbirler uygulanmaya başlandı. Son olarak yapılan uygulamaya göre 29 Nisan-17 Mayıs 2021 tarihleri arasında tam kapanma ve seyahat yasağı uygulaması devreye girmiştir. Bu uygulama kapsamında zorunlu haller dışında sokağa çıkma kısıtlanırken, şehirler arası ve ilçeler arası seyahatler İçişleri Bakanlığı tarafından izne bağlanmıştır. Yabancılar ise yine E-Devlet üzerinden Göç İdaresi aracılığıyla seyahat izin belgeleri için başvuru yapabilecektir. Hatırlatmak isteriz ki, geçerli bir seyahat izin belgesi bulunmadığı halde seyahat etmek isteyen yabancılar, bu seyahatlerini izinsiz gerçekleştirdikleri takdirde idari para cezaları ile karşı karşıya kalabilmektedirler. Bunun yanı sıra ilgili tarih aralığında geçerli bir yol belgesi bulunan yabancılardan ekstra olarak seyahat izin belgesi talep edilmeyeceğini de ekleyelim. Yine bu seyahat izinleri alındıkları süre aralığı ve yerleşim yerlerinde geçerli olmaktadır, seyahat izni alınan bir yer veya süre dışında bu izinler geçerliliğini kaybedecektir.

Seyahat İçin Zorunlu Durumlar Nelerdir?

Covid-19 tedbirleri kapsamında yayınlanan genelgeye göre seyahat kısıtlamasının istisnaları şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Tedavi olduğu hastaneden taburcu olup asıl ikametine dönmek isteyen, doktor raporu ile sevk olan ve/veya daha önceden alınmış doktor randevusu/kontrolü olan,
  • Kendisi veya eşinin, hastanede tedavi gören birinci derece yakınına ya da kardeşine refakat edecek olan (en fazla 2 kişi),
  • Bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelmiş olmakla beraber kalacak yeri olmayıp ikamet ettikleri yerleşim yerlerine dönmek isteyen (5 gün içinde geldiğini yolculuk bileti, geldiği araç plakası, seyahatini gösteren başkaca belge, bilgi ile ibraz edenler),
  • ÖSYM tarafından ilan edilmiş merkezi sınavlara katılacak olan,
  • Askerlik hizmetini tamamlayarak yerleşim yerlerine dönmek isteyen,
  • Özel veya kamudan günlü sözleşmeye davet yazısı olan,
  • Ceza infaz kurumlarından salıverilen.

kişiler ilgili seyahat kısıtlamasından muaf tutulmuştur. Bu durumunu belgeleyen kişiler Türk ya da yabancı olmaları fark etmeksizin seyahat izni alabilmektedir.

Seyahat İzin Belgesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Türkiye’de son Covid-19 genelgesi kapsamında uygulanmakta olan seyahat yasaklarından muaf iseniz, izin belgesi başvurunuzu e-devlet üzerinden yapabilirsiniz. Türkiye’de yasal olarak bir ikamet izni ile bulunan yabancılar e-devlet aracılığıyla buradan başvuru yapabilmektedir. Başvuru sırasında başvuru türü kısmını “Seyahat İzin İşlemleri (Zorunlu Haller)” olarak işaretleyerek seyahat izin belgesi başvurunuzu yapabilirsiniz.

Seyahat İzin Belgesi Başvuru Ekranı

Seyahat İzin Belgesi Başvuru Ekranı

Ek olarak Türkiye’de Geçici Koruma ve Uluslararası Koruma kapsamında bulunan yabancılar bu başvurularını Göç İdaresi üzerinden yapacaklardır. Yabancı kimlik numarasına sahip olan bu kişiler buradan başvuru ekranına ulaşabilmektedir.

Eğer seyahat izin veya yol belgesi konularında sorularınız bulunuyorsa, bize yorumlar kısmından ulaşabilirsiniz.

 

Whatsapp Destek

mrcorganizasyon.com

Merhaba

Size nasıl yardımcı olabilirim?