Çocuklarının eğitimi konusunda hassas olan ebeveynler sıklıkla çocuk bakıcısı arayışına girmektedir.
Çocuk bakıcısı, çalışmak zorunda olan ya da çeşitli meşguliyet durumlarında bulunan ebeveynlerin; çocuklarının sağlıklı ve eğitici bir şekilde gelişmesi ve onların doğru bir şekilde hayata hazırlanması için aileye yardımcı olan profesyonel kişilerdir.
Özellikle günümüz dünyasında, çocuklarının eğitimi konusunda hassas olan ebeveynler sıklıkla çocuk bakıcısı arayışına girmektedir. Çünkü bakıcılar özel bir eğitimden geçmiş; çocuk ruhundan anlayan ve onları en iyi şekilde eğitecek kişilerden seçilmektedir. Tabii ki bu durum kurumsal insan kaynakları şirketlerinde çalışan bakıcılar için geçerlidir. Bireysel olarak bakıcılık hizmeti veren kişiler, herhangi bir şekilde denetlenmedikleri için; çocuğun psikolojisinde ve gelişiminde olumsuz bir etkiye neden olabilmektedir. Yazımızın içerisinde bu konuyu detaylarıyla irdeleyeceğiz.
Çocuk Bakıcısı Görevleri Nelerdir?
Bir çocuk bakıcısının görevleri, bakıcı arayışında olan aileler tarafından sıklıkla merak edilmektedir. hizmet veren çalışanlarımızın görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
- Çocuğun beslenme ihtiyacından sorumludur. Bir plan dahilinde onun yemeklerini hazırlar ve yedirir.
- Çocuk bezi kullanılıyorsa bezini değiştirir.
- Bakıcılığını üstlendiği çocuğu çeşitli aktivitelere götürür ve sosyal gelişimini sağlar.
- Çocuğun ev ödevlerine yardımcı olur. Ders çalıştırır.
- Ara yemek öğünlerine dikkat eder. Süt, meyve gibi çocuğun gelişiminde önemli olan besinleri hazırlar.
- Çocuğun uyku saatine riayet eder.
- Banyo yaptırır.
- Çocuk odasının temizliğini gerçekleştirir.
- Eğitici oyunlar oynar.
- Çocuğa kitap okuyarak onun okuma alışkanlığı geliştirmesine yardımcı olur.
- Hastalık durumlarında sağlığına kavuşması için doktora götürüp getirir. İlaçlarını içmesini sağlar.
Eğer bakıcı arayışında olan aile ek hizmet istiyorsa, bu durumda bakıcı ile anlaşabilir ve işleri görev tanımına ekleyebilir. Bakıcılık hizmetini verecek kişi de kabul ederse; çocuk bakıcısı aynı zamanda evin temizliğinden ve yemeklerin hazırlanmasından da sorumlu olabilir. Çünkü yasalar çerçevesinde bu konuda karşılıklı uzlaşı olması gerekmektedir.
Çocuk Bakıcısı Nasıl Olmalıdır?
Bir çocuk bakıcısı her şeyden önce güvenilir olmalıdır. Çünkü çalıştığı ev aile evidir ve aileler mahremiyetlerine saygı duyulmasını ister. Bakıcı bu mahremiyete saygı duymalıdır. Ailenin özel hayatına doğrudan ya da dolaylı olarak müdahale etmemelidir. Çocukları sevmeli ve onlara gereken şefkati gösterecek ruhsal dengeye sahip olmalıdır.
Hastalık ve sakatlıklara karşı; acil müdahaleyi yapabilecek ve sağlık ekiplerini bilgilendirecek derecede temel ilk yardım bilgisine sahip olmalıdır.
Çocuk psikolojisi ve çocuk davranışlarının farkında olmalıdır. Çünkü bakıcılığını üstendiği çocuktan yetişkinlerde olduğu gibi tutarlı davranışlar bekleyemeyiz. Elbette ki çocuk hatalar yapacak. Önemli olan, bakıcının bu hataları görmezden gelmeden çocuğu uyarması ve doğru davranış doğrultusunda eğitebilmesidir.
Çocuk Bakıcısı Nasıl Seçilir?
Çocuğunuza ve aile yapınıza uygun bakıcıyı seçmek için birçok yöntem vardır. Ancak bu yöntemlerin bir kısmı profesyonellikten uzaktır. Profesyonel olmayan yöntemler çeşitli riskleri beraberinde getirmektedir. Örneğin; gazete ilanları vasıtasıyla bireysel çalışan bir bakıcı seçtiğinizde çocuğunuzun eğitimi ve gelişimi aksayabilmektedir. Çünkü bu kişiler, çocuk psikolojisi ve çocuk gelişimi noktasında yetersiz kalabilmektedir. Aynı risk kurumsallıktan uzak internet sitelerinde de bulunmaktadır. Bu nedenle, çocuk bakıcısı seçimi için en uygun yöntem profesyonel insan kaynakları şirketleriyle temasa geçmek ve destek talep etmek olmalıdır. Çünkü kurumsal firmalar, adayların özgeçmişlerini inceleyerek onları denetime tabii tutmaktadır. Ayrıca referans ve kişilik araştırması yaparak ailelerin ihtiyaçları doğrultusunda seçim gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır.